Skal du tale med dit barn om terror?

Så fik vi også snakken herhjemme om terror. Jeg har længe overvejet hvordan pokker jeg skulle gribe det korrekt an, uden de blev påvirket med angst, mareridt osv fremover. Google er ikke ligefrem fyldt med guides til hvordan man taler med sine børn om terror. Heldigvis, for det er jo blot et signal om at det ikke har været er behov for os danskere før nu.

Jeg har flere spottet forældre der på Facebook efterlyser gode guides til dette her emne. Og har derfor valgt at dele hvordan det gik til herhjemme. Måske fungere metoden hjemme hos dig, måske har du nogle egne erfaringer som du gerne vil dele med os? Selv har jeg brugt DRs guide som jeg synes var ret god. Og så fandt jeg billedet her på instagram, som jeg også synes er brugbar til både børn og voksne.

image

Snakken med Elias

Først og fremmest sikrede jeg mig at hverken fjernsyn, musik og tablet var slukket så opmærksomheden ikke var på en skærm i stedet. Jeg valgte at snakke med drengene hver for sig. Først Elias på 4 år. Selvom de kloge fraråder at snakke med børn under 6 år om det. For han har lange ører og vil uden tvivl høre om det alligevel fra storebror eller når voksne snakker om det. Så synes han fortjente at få det at vide. Selvfølgelig uden at gå for meget i detaljer. Snakken tog ikke så lang tid. Jeg fortalte ham at en mand havde skudt efter nogle mennesker i København. Og at politiet havde fanget og skudt ham. Elias spurgte kun indtil hvad nu hvis den onde mand kom hjem til os? Eller om den onde havde været hjemme hos deres morbror som bor i Kbh.. Hvor jeg så understregede at han var død og ikke havde været i nærheden af der hvor hans morbror bor. (tænkte ikke lige over at bare fordi jeg sagde han var blevet skudt, var det jo selvfølgelig ikke en selvfølge at han var død), så det var super godt han spurgte om dette. Elias tog det pænt. Vi snakkede lidt om at politiet var ligesom Batman, der fangede og dræbte den onde. Det var noget han kunne forholde sig til.

Jeg gjorde det tydeligt at han altid kan komme hvis der er noget han gerne vil vide, hvis tanken om det gør ham bange eller der er andet.. Det lovede han og så ville han gerne lege igen. Jeg tror faktisk det var den rigtige måde at fortælle ham det på. Han virkede i hvert fald til at vær glad for at blive inddraget.

image

Snakken med Oliver

Oliver på 7 år har fået lidt flere detaljer at vide. Vi har sammen set nyhederne om terror på DR Ultra, som de sikkert genudsender og som allerede findes på deres hjemmeside. Oliver tog det pænt. Det første han ville vide var også at hans morbror og tante var okay. Han ville også have styr på lidt fakta. Hvem der var død og hvorfor de blev skudt. Og hvorfor ham manden ville skyde nogle til at starte med. Uden at gå for meget i detaljer som Oliver alligevel ikke vil være interesseret, snakkede vi om at han gerne ville bestemme over Danmark, men det fik han ikke lov til. Efter snakken sad Oliver lidt og tænkte over det hele. Kom frem til at ‘han er jo totalt psyko’ og det kunne jeg jo kun give ham ret i. Han sluttede af med et guldkorn: politiet bestemmer over Danmark, bortset fra kirken. De bestemmer lidt mere over Danmark, fordi de har jo født politiet 😀

Derfor valgte jeg at snakke med mine børn om Terror

Som nogle af jer har set på facebook, så var jeg lidt splittet over om jeg overhovedet ville snakke med mine børn om terror. Jeg var i tvivl om det overhovedet var nødvendigt når de ikke er ældre. Men med så stort et emne valgte jeg alligevel at gøre det. Først og fremmest fordi jeg ville sikre mig at det ikke kom som et chok for dem hvis andre børn fortalte dem om det. Men også fordi det er så tæt på nu. Og så blev jeg påvirket af de links og skræmmeadvarsler om kommende angst osv hvis man ikke snakker med sine børn om det. Normalt plejer jeg at sortere kraftigt i disse skræmme overskrifter på facebook. Men måske fordi jeg var så meget i tvivl, var det alligevel disse overskrifter der fik mig overbevist om hvad jeg skulle gøre. Og nu hvor det er gjort, så er jeg faktisk glad for at vi havde snakken. Også med Elias selvom han ikke er så gammel. Så længe man tilpasser det deres alder, interesse i sagen og hvor følelsesmæssigt stærke børnene er, så siger jeg helt klart go for it.

image

Camilla Maria Andersen

Jeg har blogget siden 2012 og har fokus på plussize tøj, indretning, beautymusthave, accessories m.m. Jeg blogger desuden hudløst ærligt om min depression og angst, samt kampen i mit vægttab. Du kan også følge bloggen på Instagram, søg efter @camilli.dk

More Posts - Website


Skriv et svar