Ny forælder i 0. Klasse

En læser har spurgt om jeg vil skrive lidt om det når ens barn starter i 0. Klasse og selvfølgelig vil jeg det. Oliver går i 2. Klasse nu og til næste år er det Elias tur til at starte i skole.

Der var mange ting jeg synes jeg skulle forholde mig til da Oliver startede i skole. Jeg troede jeg var er forberedt og måske lidt mere end jeg egentlig var. Han går nemlig på samme skole som jeg selv har gået på. Og eftersom de malerier vi lavede da jeg gik i skole stadig er dem der hænger på gangene, bibliotikaren stadig var den samme og ja skolen for det meste faktisk lignede sig selv fuldstændig, så lignede den overhovedet ikke sig selv når det kom til indholdet. Eller også er det bare fordi jeg ser det hele med forældreøjne nu.

Især til det første forældremøde fik man virkelig et wake up Call at der (selvfølgelig) var sket en del ændringer på de 20 år. Vi fik på meget kort tid kastet ord som legegrupper, trivselsgrupper, klasseråd,forældreråd, frivillige på skolens sodavandsdiskotek og skolebestyrelse i hovedet på én gang. Der var virkelig meget at forholde sig til. Og jeg tror ikke at særlig mange af os blev ret meget klogere på hvad forskellen på klasseråd og forældreråd egentlig var, da vi vendte hjem fra mødet.

Misforstå mig ikke, jeg synes det er super med at forældre skal være engageret i klassen. Men det kom bag på mig hvor meget det i virkeligheden forventedes at man som forældre er aktiv. Og jeg kan godt forstå at flere og flere forældre helt bakker ud af det. Som helt nye forældre var vi selvfølgelig åbne for alle muligheder og stemte ja til det hele. Legegrupperne døde allerede inden næste forældremøde. Trivselsgrupperne blev nedstemt til mødet her i 2. Klasse. Det var ikke en holdbar løsning i denne klasse. Jeg tror man som forældre skal se lidt på den der forældre aktivitet som de fleste ser på nødhjælpsorganisationer. Man finder en enkel eller to man synes man vil støtte og så acceptere at det er her man bruger sine kræfter. For udover klasseråd, legegrupper, trivselsgrupper osv. Så er der også høstfest, halloweenfest, 40 forskellige juletræsfester, fastelavnsfest, sommerfest, juleklip, forårskoncert, det årlige store skolearrangement, emneuger, plus de løse dage hvor skolen godt lige kan bruge en ekstra hånd. (Indsæt selv smiley der ser stresset ud).


Pensum i børnehaveklassen

En anden ting man lige skal vænne sig til som ny forældre i 0. Klasse er hvor anderledes den er nu. Da jeg gik i skole husker jeg børnehaveklassen som der hvor man lærte at række hånden op, sidde pænt på stolen og havde masser af legetimer. Det lærer de nu i førskolen (april-juni skoleåret før). For i børnehaveklassen starter alvoren. Olivers klasselærer meldte direkte ud på et forældremøde, at hvis hun skulle gå i dybden med hver en konflikt der var, så ville de ikke nå deres pensum! Oliver havde flere lektier med hjemme i 0. end han havde sidste skoleår (hvor lektietimen ikke var obligatorisk). I hvert fald det første halvår af 0. klasse. Hendes sætning hænger fast. For ellers når de ikke pensum! Så er man altså igang.

Den nye skolereform

Set med forældre øjne så har jeg det ret stramt med den nye skolereform. Enkelte punkter synes jeg det er helt fint. Som f.eks. Engelsk fra 1. Klasse og motion hver dag. Den med motionen kan jeg ind i mellem, personligt godt have svært ved at finde ud af om de rent faktisk har. Jeg synes også det er fantastisk (og nødvendigt) at der er tilknyttet en pædagog til klassen.

Den begrænsning lærerne har fået, har jeg ikke rigtig en holdning til, for jeg ved ikke nok om deres arbejde til at kunne sige om det er til deres fordel eller ulempe.

Men jeg har det svært ved de mange ekstra timer eleverne skal være i skole. Især i de større klasser. Jeg har det også stramt med de tvungne lektietimer. Hvis man alligevel tvinger børnene til at lave lektier i skoletiden, så kan man jo lige så godt fjerne lektierne helt i stedet.

Camilla Maria Andersen

Jeg har blogget siden 2012 og har fokus på plussize tøj, indretning, beautymusthave, accessories m.m. Jeg blogger desuden hudløst ærligt om min depression og angst, samt kampen i mit vægttab. Du kan også følge bloggen på Instagram, søg efter @camilli.dk

More Posts - Website


2 comments

 1. Jakob Sørensen says:

  Hej Camilla

  Jeg er født i 1956 og har to teenage børn og en dreng på 6år der er startet i 0.kl. og jeg troede at det var fordi jeg var så gammel at hele skolen virkede så fremmed på mig. Men jeg kan genkende alt det du skriver her i Roskilde – og som du nævner selv sproget og ordene, de professionelle anvender er nye og man kender ikke rigtig betydningen. Jeg tror sammenlagt at mine egne forældre brugte få dage på skolearbejde i al min skoletid. For at være helt ærlig så irriterer det mig at jeg skal involvere mig så meget, jeg er jo bare en skide amatør – kan pædagogerne ikke bare klare ærterne og så ringe hvis der er noget de ikke magter. Nu skal vi til møde om den lille dreng som snart fylder 7år. De siger at han ikke er moden nok og skal gå 0.kl om. Hvor er inklusion, rummelighed og trivsel henne i disse nye tider efter skolereformen. Jeg må sige at jeg er ikke videre imponeret.

  Vh Jakob

  • Camilla Maria Andersen says:

   Hej Jakob. Mange tak for din fine kommentar. Jeg er helt enig med dig. Jeg tror også det er svært for både forældre og pædagoger osv at finde en balance i mellem hvor meget forældrene skal indblandes, og hvornår de bliver indblandet for meget.
   Når det er sagt, så er det ingen skam at gå 0. Klasse om. Selvom det selvfølgelig ikke var det man måske havde forventet. Rigtig god aften til dig

Skriv et svar