Hvordan bliver børn påvirket af GTAspil

Debatten blev hurtigt heftig da jeg skrev om vores erfaringer med GTA i børnehøjde. Nogle var enige med mig, nogle syntes jeg var dybt latterlig overhovedet at lade Oliver spille spillet til at starte med, andre mente jeg er curlingmor der overdriver og andre igen mente at der var langt større problemer hvis man ikke kan skelne i mellem et voldeligt computerspil og virkeligheden. Det overrasker mig egentlig lidt hvor følsomt et emne et PlayStation spil rent faktisk kan have. Fik du ikke læst blogindlægget kan du finde det lige her.

Hele meningen med at dele ud af erfaringer omkring GTA var IKKE for at sætte nogle i dårligt lys. Det var ikke for at kalde folk for dårlige uansvarlige forældre. Meningen med indlægget var at gøre opmærksom på, at det er vigtigt at sætte sig ind i hvad ens barn laver på computer, konsoller og online. Gøre opmærksom på hvad et spil som GTA også indeholder. For det er meget tydeligt at det langt fra er alle forældre der egentlig ved hvad deres børn laver når de sidder på nettet eller hvad deres spil indeholder. Du behøver ikke være enig med mig. Jeg håber bare du vil bruge lidt til til at undersøge hvad du rent faktisk giver dit barn lov til. Især hvis du aldrig selv har spillet GTA.

Jeg vil gerne understrege at jeg altså ikke frygter at mine børn direkte bliver mordere af at spille voldelige spil. Jeg vil også gerne understrege at jeg ikke er fuldstændig imod voldelige spil og jeg faktisk indtil nu også har syntes at det var helt tåbeligt når medierne udstillede computerspil som syndere af rigtige forbrydelser. Det synes jeg faktisk stadigvæk. For jeg tror ikke på at en 15 årig får lyst til at plyndre en bank eller hvad det nu er der sker i disse spil, bare fordi han har set det på sin computer. Som jeg også skrev i det tidligere blogindlæg, så kan min søn sagtens kende forskel på rigtig og forkert. Ligesom han sagtens kan se hvor vanvittigt det vil være hvis de ting der sker i GTA, skete i virkeligheden. Så jeg frygter ikke han bliver kriminel af at spille GTA.

Men jeg har i den grad kunne mærke en forskel fra da han fik lov til at spille GTA og til nu hvor han ikke gør. Rigtig mange af hans venner må gerne spille GTA derhjemme. Og når man først er opmærksom på det, så kan man i den grad se forskel på de af hans venner der spiller GTA og dem der ikke må. De har en helt anden attitude og deres leg er også meget mere voldsom og detaljeret end hvad vi er vant til. Uden overdrivelse så minder de helt ærligt mest af alt som nogle terrorister fra isis når de leger så voldsomt. De klæder sig næsten lige sådan. Og det synes jeg er bekymrende, også selvom de ikke ved hvad isis er endnu.

Herhjemme har vi desuden kunne mærke en markant forskel på hans opførsel i skolen. Vi har haft perioder med rigtig mange beskeder i kontaktbogen. Efter han ikke må spille mere har der næsten ikke været nogle beskeder. Og de der har været har handlet om andre ting end ballade og et barn der ikke har hørt efter. Det er en forskel der er så tydelig at den næsten ikke kan være påvirket af andre ting. Status på uretfærdigheden her nogle uger efter mit første blogindlæg? Han spørger slet ikke efter spillet mere. Han har selv taget beslutningen om at han heller ikke må se noget med GTA på youtube ( som jeg slet ikke have tænkt over at han jo nemt kan gøre) og han virker til at trives med at vi har sagt vi tager emnet op igen når han når en vis alder. Det har han kunne forholde sig til. Han har endda lidt glemt hvor uretfærdigt han syntes det var, at han ikke længere måtte spille det. Jeg har hele tiden sagt ærligt til ham at det var min fejl at han fik lov til at starte med. Det er også noget han har kunne forholde sig til.

Er det dårligt at være den onde i en leg?

Normalt synes jeg det er helt fint at nogle er den onde. Oliver har f.eks. været jokeren fra Batman til fastelavn osv. Han kender jokeren fra legetøj, tegnefilm og Legospil. Så jeg synes at hans forhold til jokeren er ret uskyldigt i forhold til at man lever sig ind i denne her rolle som personerne fra i GTA.

Ikke den eneste der er blevet påvirket

En skøn læser har været så sød at dele hendes oplevelser med mig, efter jeg første gang skrev om GTA. Jeg elsker simpelthen når jeg får mails fra jer. Også selvom det selvfølgelig ikke kan have været en rar oplevelse denne læser har haft.

Hun skriver:

Hej Camilla

Vil bare lige sige et stort tak for at du skrev om GTA og at du havde sat grænser for din søns spilleri.

Jeg viste indlægget til min kæreste og nu er det helt slut med at spille det her på matriklen. Der var store protester fra hans store dreng på 12 og min på 9, men de har accepteret det og det er jeg glad for, fordi i dag har jeg ryddet op i Sebastians(9)skoleting og der fandt jeg de her tegninger.. Er rigtig rigtig glad for vi har sat en stopper for spillet… Der er nemlig mange flere tegninger i den dur.

Tak for en super blog

Jeg har fået lov til at dele tegningerne her, så I andre kan få lov til at kigge med.

Det er langt fra sikkert at dit barn reagere på samme måde som vores har gjort. Men nu er du i hvert fald bevist om hvad der kan ske.

Camilla Maria Andersen

Jeg har blogget siden 2012 og har været vidt omkring. Jeg startede som en mommyblog med fokus på drengetøj, det udvidede sig til min personlige historie med depression som I tog rigtig godt imod. Nu starter jeg forfra og ser hvor det føre mig hen. Du kan også følge bloggen på Instagram, søg efter @camilli.dk

More Posts - Website


This entry was posted in Blandet.

Skriv et svar