Børnelokkere på nettet – Det skal du især være opmærksom på når du har en dreng

 

For et stykke tid siden kørte der en dokumentar i tv der handlede om pædofile på nettet. Voksne mænd der chatter med mindreårige piger i håb om at det resultere i noget seksuelt. Der findes skræmmende mange af disse typer på nettet. Jeg kan selv huske det fra da jeg selv var 13-14 år. Der skulle ingenting til før en ældre mand skrev til én. Dengang var det ikke lige så nemt at få profilbilleder på og ofte kunne man ikke sætte andre oplysninger på om sig selv end sin alder og hvilken landsdel man boede i. Men det var åbenbart nok. Jeg kan huske hvordan min veninde og jeg testede det af. Vi oprettede en fake profil og selvom der ikke var billede på, så kom der på skræmmende kort tid flere mænd der spurgte efter billede og tilbød alt fra shoppingture til mere perverse tilbud. Der var ikke så meget fokus på det dengang, så det var ikke noget man snakkede om hverken i skolen eller derhjemme. 

Men efter at have set programmet fik det mig til at tænke på at jeg sagtens kan sætte mig ind i hvordan jeg ville forberede mine børn på hvad der sker på nettet, hvis de var piger. Til gengæld er jeg helt blank når det kommer til mine drenge. For selvom det ikke bliver nævnt, så er det jo ikke kun piger der bliver udsat for børnelokkere på nettet. Men hvordan forbereder man egentlig sine drenge på det? Og hvilke scenarier skal man holde øje med? Jeg havde ingen idé. Derfor har jeg været så heldig at Red Barnets psykolog har skrevet en lille guide til hvad man som forældre bør holde øje med. Den er for mig super brugbar og jeg havde slet ikke fantasi til at forestille mig at det kunne ske på den måde. Så et stort tak for hjælpen til Kuno Sørensen og Red Barnet.

Kuno Sørensen

Psykolog & Senior Rådgiver for Børns Beskyttelse skriver:

Rigtige drenge bliver også udsat for overgreb på nettet.Der bliver skrevet meget om, at piger er udsat for online krænkere når de er på nettet. Det kommer nogle gange til at overskygge, at drenge også kan blive udsat for overgreb i den digitale verden. De online krænkere vi hører om er som regel heteroseksuelle mænd, men der er også mænd som har en homoseksuel interesse rettet mod børn. For cirka fem år siden blev en 28 årig mand dømt for seksuelle krænkelser af 25 drenge, som han havde mødt på World of Warcraft. Han fangede drengenes interesse ved at tilbyde dem ”guld” i spillet, så drengene kunne købe bedre våben. Til gengæld skulle drengene i starten gøre nogle relativt uskyldige ting for ham, f.eks. svare på et spørgeskema. Drengene fik det lovede guld, og han lokkede med at de kunne tjene endnu mere, hvis blot de fortsat var friske til at løse nogle opgaver. De gik over til at chatte sammen via Messenger, og efterhånden blev opgaverne mere og mere seksuelt orienterede, f.eks. at de skulle sende nøgenbilleder af sig selv. Drengene var fanget i dilemmaet mellem på den ene side gerne ville have mere guld, på den anden side at finde ud af hvornår opgaverne overskred deres egne grænser, og få sagt stop. Det har været et svært dilemma for drengene, fordi manden fik nogle af dem presset så langt, at de f.eks. onanerede foran webcam.

Som forældre er det derfor en god ide, at få snakket med sine sønner om, at der også på nettet findes børnelokkere, som i starten kan komme med lokkende og uskyldige tilbud, eller som udfordrer drengenes spirende seksuelle nysgerrighed. Disse henvendelser er for drengenes vedkommende omfattet af blufærdighed, nysgerrighed, skam og skyld. Det er lidt forbudt, men samtidig lidt spændende. Forældrenes budskab til drengene skal være, at selvom det er pinligt og flovt, så er det vigtigt at de får fortalt, når de er blevet lokket i en fælde, så de kan få hjælp og støtte til at stoppe det og f.eks. få det meldt til politiet, så krænkeren ikke når ud til flere børn. Sagen bliver omtalt lige her.

Hvis man vil vide mere om de forførende og manipulerende teknikker, som krænkere anvender, også kaldet grooming, kan man læse om det i Red Barnets nye bog ”Hvor slemt ka’ det være? – om it-relaterede seksuelle overgreb på børn”. Bogen kan findes under ’Ressourcer’ lige her.

Camilla Maria Andersen

Jeg har blogget siden 2012 og har været vidt omkring. Jeg startede som en mommyblog med fokus på drengetøj, det udvidede sig til min personlige historie med depression som I tog rigtig godt imod. Nu starter jeg forfra og ser hvor det føre mig hen. Du kan også følge bloggen på Instagram, søg efter @camilli.dk

More Posts - Website


This entry was posted in Blandet.

Skriv et svar